HTML

A Mandelbrot-konspiráció

Mr. Mandelbrot kalandjai az univerzumban A világegyetem csupán egy mandulás kenyér. Mr. Mandelbrot mandulás kenyeret süt. Friss tejet iszik mellé. Így válik eggyé(l). Egy él. Egyél.

Friss topikok

Linkblog

igen, de

2008.10.13. 19:15 Mr. Mandelbrot

nos.

Mr. Mandelbrot a napokban az "igen, de" (tudományos és entellektüel körökben csak yes, but; néha ja, aber) szófordulat lelki vonatkozásain gondolkodott el. Olyan helyzetben szokott ez elhangzani, amikor valaki építő, vagy adott esetben romboló kritikát gyakorol egy másik személyre (nyilvánvalóan sok másik helyzetben is elhangzik; Mr. Mandelbrot feltett szándéka, hogy egyszer megszámolja, ő maga hányszor mondja ki ezt a két szót egy nap alatt; gyakran onnan tudjuk, hogy két ember nézeteltérésben szenved, hogy ezt halljuk... erről viszont Mr. Mandelbrotnak az jut eszébe, hogy nem létezik nézetazonosság, maximum hasonlóság, hiszen mindenki más helyről néz...). A kritizált személynek két (három) választása van: Tagad, és ezzel beismer, vagy beismer és az "igen, de" kombinációval politikusokat meghazudtoló módon eltereli a figyelmet, kicsúszik a vád alól (esetleg beismer, csöndben marad, leül, elégtelen).

Nézzünk egy egyszerű példát:

- Hülye vagy!

- Igen, de (te is; az ég kék; csicseregnek a madarak; te hogy nézel ki; who are you to wave your fingers? stb)

Igazi stratéga, aki így tud válaszolni.

Mr. Mandelbrot megérti, ha valakit bántó kritika ér, és ezen módszer segítségével próbálja hárítani az irányába rohamozó negatív impulzusokat. Amit sokkal nehezebben ért meg, az egy olyan helyzet, amikor valaki segítséget kér, direkt kritizáltatja magát, vagy adott esetben tanulni szeretne. pl:

- Figyelj, ez így nem jó. Csináld inkább úgy.

- Igen, de (kiváltható "jó, de" kombinációval is) és valami alibi szöveg.

Mr. Mandelbrot kedvencei: "nekem az úgy jobban esik", "én akkor nem voltam itt", "te azt mondtad, hogy". Mr. Mandelbrot nem akar prédikálni, DE (ugye?) szerinte ez bizony valami furcsa mélyről jövő kényszer, hogy az illető kicsúszhasson az "én vagyok a hibás, én vagyok a felelős" című tragikomédia főszereplői státuszából. Másrészről az, aki minden kritikára így reagál, ne kérdezze meg mások véleményét önmagáról. Hovatovább egyébként az is lehet, hogy pont Mr. Mandelbrotban van a beakadás, hiszen ez a dolog lehet tök normális is. Mégis. Mr. Mandelbrot úgy érzi, hogy nem az. Azért is írja ezeket. Mr. Mandelbrot tudja magáról, hogy nem normális. Sőt, mitöbb, őrült. Pontosabban Mr. Mandelbrot pont nem az. Talán ő az egyedüli józan. Mégis. Támogatom. Sőt! ELLENZEM!

Igen, DE! Van megoldás? Biztos. Mr. Mandelbrot a laborjába visszavonult. Már dolgozik a szérumon, ami gógyítja, az "igen, de" betegséget. Kész van? Igen, de még nem tesztelték.

Az egyik megoldás: - Rendben, köszönöm, mostantól megpróbálom így csinálni.

vagy

- Nem, de. Nemde?

Mr. Mandelbrot a következőket is gondolta:

Ebben a két szóban minden benne van: a világ két arca, az érem két oldala és a tény, hogy nem lehet valami csak fekete, vagy csak fehér. Valami olyan, mint bármi más. Igen, de teljesen másképp.

hehe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandelbrot.blog.hu/api/trackback/id/tr52712023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása